감자를 많이 좋아합니다.
누군가 X라면이 좋은 이유가 도화지같은 라면이라서 라고 했습니다만, 감자는 제게 도화지같은 식재료입니다.
감자는 옥수수, 쌀, 밀 다음으로 세계에서 네 번째로 많은 수확량을 자랑하는 식량 작물이 되었습니다.
감자 100그램은 하루 비타민C 권장량의 절반을 제공한다고 합니다. 감자만으로도 칼슘, 비타민 A, 비타민 D를 제외한 모든 필수 영양소가 공급됩니다.
감자의 역사와 감자요리들을 알아 봤습니다.
감자의 세계전파는 남미 탐험한 스페인 정복자
감자의 역사는 3억5천년 전에 시작됩니다. BC 8백년에 인류가 야생 감자를 재배하기 시작했습니다. 페루와 볼리비아 사이 지역에 서식하면서 현재의 모습으로 진화하게 됩니다. 감자는 (담배, 고추, 토마토 등이 속하는) Nightshade 밤나무 식물과에 속합니다.
감자가 주목을 받기 시작한 것은 1500년대 스페인 정복자들이 남미 해안을 탐험하기 시작하면서 부터입니다. 스페인 정복자들은 금은 보석들에 대해서만 관심이 있었고, 감자의 가치에 대해서는 잘 모른 채 배에 숨겨서 싣고 고국으로 돌아갑니다. 1570~1593년 사이 스페인 정복자들은 감자를 유럽에 전파했습니다. 그러나, 초기에는 나병, 매독, 조기사망, 불임 등의 주범으로 낙인찍혀서 감자로 음식을 만들기를 꺼려했습니다. 그래서, 유럽인들은 감자를 주로 동물의 사료로만 이용했습니다.
그후, 프랑스 식물학자/화학자 앙투안-오귀스탱 파르망티에 (Antoine-Augustin Parmentier)의 노력덕분에 유럽에서 가장 인기있는 식품공급원 중 하나가 되었습니다.
출처: www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-potatoes/
세계 감자 생산량
세계 감자생산량은 연간 377백만톤입니다. 국가별로는 #1 중국 99백만톤, #2 인디아 44백만톤, #3 러시아 31백만톤, #4 우크라이나 22백만톤, #5 미국 20백만톤입니다. 한국은 0.6백만톤입니다.
출처 : www.atlasbig.com/ko/%EA%B0%90%EC%9E%90-%EC%83%9D%EC%82%B0-%EA%B5%AD%EA%B0%80
세계 감자 요리 43선
CNN이 선정한 전세계 감자요리 43선. 한국의 감자전도 수록되어 있습니다.
Gamja jeon, Korea: Gamja jeon pancakes are made with finely grated potato and onion and fried until golden.
Spuds you like: 스푸드는 감자를 뜻합니다. 8천년전 잉카 이전 시대의 사람들에 의해 최초로 길들여 졌습니다.
콜캐논 Colcannon, Ireland: 아이리시 전통 음식으로 으깬 감자, 베이컨, 양배추를 재료로 만듭니다.
스토엠프 Stoemp, Belgium: 감자 퓨레와 제철 야채를 곁들인 겨울 음식
뱅거스 소시지와 으깬감자 Bangers and mash, UK: The bangers (sausages) elevate the mash and the creamy potatoes take the bangers beyond the ordinary.
으깬 감자, 완두콩을 곁들인 밋파이 Meat pie with mashed potatoes and mushy peas, Australia: The nation's unofficial official dish, Aussies eat an estimated 270 million meat pies every year.
덧치스 감자 Duchess potatoes, France: Duchess potatoes are mashed potato mixed with egg, piped into swirls and then baked in the oven.
셰퍼드 파이 Shepherd's pie, UK: Ground lamb (or often beef) is mixed with gravy, onions, carrots, herbs and other vegetables of choice, then topped with lashings of mash.
감자 빵 Potato bread, Ireland: Leftover mashed potato is turned into a dough to create triangles -- known as farls -- which are then cooked on a griddle or in a heavy frying pan.
크로케 Crocchè, Italy: Can't decide between creamy mashed potato and a fried, crispy potato fritter? There's a snack for that.
감자 프라이 Potato fries: The fry may be the world's favorite way to eat a potato. The concept is simple: Cut potato into straws and deep fry.
푸틴 Poutine, Canada: 캐나다 퀘벡에서 시작된 음식으로 감자에 그레이비 소스와 치즈를 함께 넣어 만듭니다 Poutine is Quebec slang for "mess," but this is one hot mess we'd can't resist.
감자 웻지 Potato wedges, Australia: Potato wedges are as advertised. A wedge of potato baked or, more commonly, fried, and usually seasoned with spices including paprika.
감자 해쉬 Potato hash, United States: 종종 휴일 먹고 남은 음식으로 만드는 아침식사 요리 Often made with leftovers from holiday meals, potato hash is a breakfast dish that's just as tempting any other time of day. This one's a sweet potato version.
버블과 스퀙 Bubble and squeak, UK: 감자와 양배추로 만든 음식. 음식이름은 재료들을 튀길 때 나오는 소리들을 따서 만들어졌습니다 The name of this dish, made from potatoes and cabbage, is said to refer to the sound the ingredients make when being fried.
해쉬 브라운 Hash browns, United States: Like home fries, hash browns were often served in hotels and railroad dining cars before becoming a popular lunch counter and diner staple.
테니터 톳츠 Tater tots, United States: The bite-sized pieces of fried potato made their debut at the 1954 National Potato Convention in Miami Beach, Florida.
파타스 브라바스 Patatas bravas, Spain: 사각형으로 썰어 튀긴 후 매콤한 토마토 소스로 간을 한 스낵 음식 These fried cubed potatoes, smothered in a spicy tomato-based sauce, are a bar snack staple in Spain.
감자 사를라데즈 Potatoes sarladaise, France: 얇게 썬 감자를 콩피 오리나 거위 기름에 튀겨 낸 음식. 프랑스 사를라 시에서 유래가 시작됨. From the town of Sarlat in Périgord, the dish is made by slicing potatoes and fry them in the fat from confit duck or goose.
감자 칩 Potato chips/crisps, UK/Ireland: The earliest known recipe is traced to Englishman William Kitchiner's 1817 book "The Cook's Oracle."
라트케 Latkes, Eastern Europe: 사워크림과 사과소스를 곁들인 튀긴 감자전. 하누카 명절의 전통음식입니다 This fried potato pancake, traditionally served with sour cream and applesauce, is best known for its starring role in the traditions of Hanukkah.
뢰슈티 Rösti, Switzerland: 굵게 썬 감자에 소금과 후추로 간을 하고 원형으로 바싹하게 튀겨 낸 음식 The word rösti means "crisp and golden," just as the sauteed potato fritter is best savored.
구운 감자 Baked potatoes: Loaded or dressed baked potatoes, on the other hand, can serve as a main meal, piled high with cheese, bacon and other calorific delights.
뽐프 에나 Pommes Anna, France: 껍질을 벗긴후 얇게 썬 감자를 팬 위에 쌓은 뒤 버터를 두르고 구워 낸 Potatoes are peeled and thinly sliced, then layered with clarified butter in a pan and baked.
감자 그라탕 Potato gratin, France: Another popular way to eat potatoes in France is in the form of a gratin, a kind of fancy, creamy casserole finished with a browned crust.
감자 샐러드 Potato salad: Potato salad may be as American as apple pie, but it's said to have arrived in the United States by way of European immigrants. Who, in turn, were introduced to the dish by Spanish explorers.
일본식 감자 샐러드 Japanese potato salad: Half-mashed potatoes are combined with Japanese Kewpie mayo, rice wine vinegar and chopped cucumber and carrots.
Papas chorreadas, Colombia: This dish gets its name from the word "chorrear," meaning "to pour," which is what you do with the sauce made of onions, tomatoes and queso blanco.
Stovies, Scotland: Stewed on the stove, stovies are a hearty Scottish take on leftover meat, potato and onion.
Aloo Gobi, India: A classic Indian stew, aloo gobi is made with potatoes, cauliflower and peas and served over rice or atop some naan bread.
Caldo Verde, Portugal: Caldo verde is a broth made with grated potatoes, collard greens and chouriço sausage.
아이리귀 스튜 Irish stew, Ireland: Irish stew is usually made with lamb, potatoes, onion and carrots.
니쿠자가 Nikujaga, Japan: Japanese for "meat and potatoes," nikujaga is seasoned with a sweet soy sauce stock, sesame oil, sake or rice wine.
커니쉬 Knish, New York: Knishes are baked or fried pastries filled with seasoned potato and other goodies.
Potato pierogi, Poland: Small dumplings that are boiled and then fried, pierogi can be stuffed with almost anything, including sauerkraut, ground meat and fruit.
Gnocchi, Italy: Some gnocchi ready for the pan. The trick is to cook it quickly so it winds up on your plate light and tender.
Kartoffelklösse, Germany: Boiled and riced potato is shaped into little balls, along with bread cubes, flour, egg and seasonings.
Skordalia, Greece: This garlic-laced dip is thickened by blending mashed potatoes with olive oil and lemon juice.
Causa rellena, Peru: Little stacks of citrusy mashed potatoes are layered with chicken or seafood, avocado and limes.
Blitva, Croatia: Blitva is a side dish of chard and potato, flavored with olive oil and garlic.
Potato stir fry, China: A Sichuan dish in which potatoes are julienned then stir-fried with Sichuan peppercorns, red chilies, ginger and garlic.
Paprikás krumpli, Hungary: A hearty stew that pairs peeled, cubed potatoes with sweet Hungarian paprika, simmered with garlic, tomatoes and peppers.
Bacalhau à Gomes de Sá, Portugal: This salt cod, onion and potato casserole is garnished with black olives and hard-boiled eggs.
출처 : edition.cnn.com/travel/article/world-best-potato-dishes/index.html?gallery=40
www.littlepotatoes.com/blog/origin-of-potatoes/
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